google-site-verification=hB1_4FhGbh1OL2VluUHiRFl8B8SAoNM9shx099Yv0l0
Manon - Schetskracht braindump

Je hebt gehoord over sketchnotes of misschien pas je het voor jezelf al wel toe. Je bent al overtuigd van de voordelen voor het verwerken en opslaan van informatie. Maar waarom durf je dan toch niet in het openbaar sketchnotes te maken? Waarom voelt dat zo ongemakkelijk?

Er wordt soms wat lacherig gedaan wanneer iemand zit te tekenen/sketchnotes maakt bij een overleg of presentatie. Ik snap dat wel, want je doet iets anders dan anders. Waar je eerder alleen met woorden aantekeningen maakte, zit je nu (voor een deel) te tekenen. Het lijkt misschien of je je aandacht er niet bij hebt of dat je het onderwerp niet serieus neemt.

Terwijl het tegendeel waar is. Je wordt gedwongen de hoofdzaken uit een verhaal te halen en dat lukt alleen als je goed oplet. Klakkeloos een presentatie over schrijven heeft niet het gewenste effect. Sterker nog, je hebt kans dat je de volgende dag alweer bent vergeten wat je hebt opgeschreven. Jij weet dit wel, maar voor veel anderen is dit nog onbekend terrein. Hoe ga je om met het ongemak wat je kunt ervaren als je besluit om in het openbaar sketchnotes te maken?

1 – Wie heeft er last van?

Misschien vindt iemand het raar. Nou en? Het is niet zo dat je keihard zit te zingen tijdens een overleg of dat je push ups besluit te doen op tafel. Nee, je zit gewoon stilletjes dingen op te schrijven, alleen gebruik je nu een andere manier van opschrijven. 
 

2 – Ze zijn nieuwsgierig

Het is vaker nieuwsgierigheid dan afkeur of een oordeel van een ander. Omdat jij er misschien wat onzeker over voelt, kan het overkomen alsof iemand het heel raar vindt. Terwijl hij gewoon nieuwsgierig is naar wat je aan het doen bent. Stel, je bent aan het wandelen en je ziet een kunstenaar het straatbeeld schilderen. Dan ben je toch ook benieuwd wat hij ervan maakt? En of je het nu lelijk of mooi vindt is een kwestie van smaak. Dat maakt niet dat je het afkeurt dat de kunstenaar daar zit.
 

3 – Onthoud de voordelen

Houd in gedachten waarom je dit doet. Je gaat de informatie die op je af komt makkelijker verwerken en onthouden. Die voordelen zijn zo veel groter dan het nadeel dat het wat ongemakkelijk voelt. Probeer eens in gesprek te gaan met iemand die naar je kijkt of wil weten wat je aan het doen bent. Wedden dat je voornamelijk reacties krijgt als ‘wauw, dat zou ik ook wel willen leren’ of ‘wat knap dat je dat zo kan’?

Meer tips?

Deze en meer mindset tips vind je in de basiscursus sketchnotes. Beginnen wanneer het jou uitkomt en 6 weken lang elke week toegang tot een nieuwe module met voorbeeldfilmpjes en praktische opdrachten.

Stap jij ook over de drempel?