Als zorgprofessional wil je je patiënt of cliënt graag verder helpen. Dat is de reden dat je in de zorg bent gaan werken. Je doet je best om zo volledig mogelijk te vertellen wat je weet over de ziekte, aandoening of behandeling. Helaas wordt de informatie niet altijd goed begrepen, met soms hilarische, maar soms ook hele ongemakkelijke situaties tot gevolg.
Daarom in deze blog 7 redenen om vandaag nog te beginnen met tekenen om de medische wereld of hulpverlening een stukje begrijpelijker te maken.
Een afbeelding trekt de aandacht
Zeg eens eerlijk, pak je in de wachtkamer liever een tijdschrift om in te bladeren of lees je een wetenschappelijk artikel? Helemaal wanneer een patiënt of cliënt andere dingen aan zijn hoofd heeft (hij is niet voor niets op je afdeling of spreekuur), kan hij zijn aandacht niet bij grote stukken tekst houden. Sterker nog, hij zal er misschien niet eens aan beginnen.
Een illustratie kan ingewikkelde of complexe informatie inzichtelijk maken.
Visuele informatie bereikt ons brein via een andere weg. Er worden andere verbindingen gemaakt en een afbeelding wordt sneller verwerkt dan tekst. Bij een mondeling gesprek zal een patiënt meestal instemmend knikken en bij een volgend consult met een waslijst aan vragen komen, nadat hij er thuis nog eens over nagedacht heeft. Wanneer je tekent, zul je merken dat je vaker tijdens het eerste consult al gerichte vragen terugkrijgt waaruit blijkt dat de patiënt snapt wat je bedoelt.
Een illustratie is inclusief
Iedereen snapt een afbeelding. Ook laaggeletterden, kinderen, mensen met een beperking of anderstaligen. Met een tekening is het niet nodig om kinderlijke woorden te gebruiken. Je kunt professioneel blijven en toch je boodschap overbrengen.
Laat alleen zien wat je wilt zeggen
Een tekening kan precies datgene laten zien wat je wilt zeggen en alle overbodige informatie weglaten. Dit zorgt ervoor dat de aandacht gefocust wordt op belangrijke zaken. Een tekening is nooit bloederig en er hoeven niet meerdere lagen verwijderd te worden om tot de kern te komen.
Een afbeelding wordt onthouden
Een patiënt weet vaak niet meer precies wat een dokter gezegd heeft, maar weet nog exact welk overhemd hij aan had of welke foto op zijn bureau stond. Wanneer medische informatie in een afbeelding uitgelegd wordt, wordt deze makkelijk weer in iemands gedachten opgeroepen. Hoe zat het ook alweer? Waarom moest ik deze oefening doen?
Instructies worden correct opgevolgd
Thuismetingen of oefeningen worden op de juiste manier uitgevoerd, wanneer een patiënt er een plaatje naast heeft. Waar moest hij ook alweer aan denken? Aan welke kant moest de slag van de bloeddrukmeter? Je kunt er op vertrouwen dat de patiënt thuis op de juiste manier geoefend heeft, de medicijnen correct heeft ingenomen of met betrouwbare bloeddrukmetingen weer je spreekkamer binnen stapt.
Tekenen geeft een nieuwe dimensie
Probeer het eens! Je zult zien dat je gesprekken levendiger en leuker worden. Je hoeft niet goed te kunnen tekenen om informatie over te kunnen brengen. Probeer eens schematisch op papier te zetten wat je wilt vertellen. Het hoeft niet mooi te zijn, niemand zal je daarop afrekenen. Naarmate je het vaker doet, gaat het je steeds makkelijker af. Patiënten zullen je dankbaar zijn wanneer je iets voor ze tekent, daarbij kijken ze niet hoe recht de lijntjes gezet zijn.
Kortom, hoe je eerder je met tekenen in de zorg begint, hoe sneller je medische informatie begrijpelijker kunt maken en hoe meer patiënten of cliënten je verder kunt helpen. Maak het je eigen en je zult zien dat het steeds makkelijker wordt.
Meer lezen?
Deze techniek leert je een nieuwe taal in de spreekkamer – lees hier
Bekende metaforen in de zorg – lees hier
Klaar om aan de slag te gaan?
Deze en meer tips vind je in de online cursus Tekenenen in de zorg. Beginnen wanneer het jou uitkomt en direct toegang tot alle voorbeeldfilmpjes en praktische opdrachten.
Stap jij ook over de drempel?