google-site-verification=hB1_4FhGbh1OL2VluUHiRFl8B8SAoNM9shx099Yv0l0
Tekenen om te onthouden

Vergeet jij ook alles?

In ons dagelijks leven worden we constant blootgesteld aan een overvloed aan informatie. Van e-mails en lesstof tot boodschappenlijstjes en belangrijke telefoonnummers, het lijkt soms bijna onmogelijk om alles te onthouden.

Gelukkig hebben we een krachtig hulpmiddel tot onze beschikking dat ons geheugen een flinke boost kan geven en tegelijkertijd onze creativiteit stimuleert – tekenen! Het simpele proces van tekenen kan ons helpen informatie beter te onthouden.

Hoe komt dat? Laten we de magie van tekenen ontdekken.

De kracht van visuele verwerking

Ongeveer 65% van de bevolking is visueel ingesteld, wat betekent dat ze informatie het beste begrijpen en onthouden wanneer het in beeld wordt gebracht. Wanneer we tekenen, maken we gebruik van deze natuurlijke ‘bekabeling’ van onze hersenen. We zetten abstracte concepten om in concrete afbeeldingen, waardoor complexe informatie gemakkelijker te begrijpen wordt.

Actieve betrokkenheid

Passief luisteren naar een verhaal of het lezen van een tekst vraagt weinig actie van onze hersenen. Maar bij tekenen ben je actief bezig met het creëren van iets. Het potlood op het papier, de lijnen en vormen die je tekent – het proces vereist jouw aandacht. Deze actieve betrokkenheid houdt je geest alert en gemotiveerd om informatie op te nemen en vast te houden.

Multisensorische betrokkenheid

Wanneer je tekent, raak je betrokken bij meerdere zintuigen. Je ziet het papier voor je, je beweegt je hand om te tekenen en je voelt de textuur van het potlood. Deze multisensorische ervaring zorgt voor een sterkere verbinding met de informatie. Hierdoor wordt het gemakkelijker om je te herinneren wat je hebt getekend, omdat het een diepere indruk achterlaat in je geheugen.

Ruimtelijke organisatie

De kunst van het tekenen is ook een kunst van organisatie. Wanneer je informatie visualiseert in de vorm van tekeningen, help je je hersenen om een visuele ruimtelijke organisatie te creëren. Dit helpt je om verbanden te leggen tussen elementen en de informatie in een samenhangend geheel te begrijpen.

Verbeelding en associatie

Het tekenproces vereist vaak dat je je verbeeldingskracht gebruikt om abstracte concepten om te zetten in visuele vormen. Deze verbeelding stimuleert je brein en helpt je om dieper na te denken over het onderwerp. Bovendien kunnen de associaties die je maakt tijdens het tekenen je helpen om informatie te koppelen aan bestaande kennis, waardoor het gemakkelijker wordt om nieuwe informatie te onthouden.

Herhaling en oefening

Tekenen is een kunst die oefening vereist om te verbeteren. Door herhaaldelijk te tekenen, versterk je de neurale paden die verband houden met dat specifieke onderwerp. Dit verhoogt de kans dat je de informatie op lange termijn kunt onthouden.

Dus, de volgende keer dat je belangrijke informatie wilt onthouden – of het nu gaat om studeren voor een examen of het noteren van een lijst met taken – overweeg dan om het te tekenen. Je zult niet alleen je geheugen een boost geven, maar ook je creativiteit versterken en meer plezier beleven aan het leren! Je hersenen zullen je er dankbaar voor zijn!

Meer lezen?

In deze blog kun je wat meer lezen over de werking van het brein bij het teken: Teken je slimmer

Mijn eigen geheim om informatie goed te kunnen verwerken en onthouden? Dat lees je hier: Mijn geheim, maak sketchnotes!