google-site-verification=hB1_4FhGbh1OL2VluUHiRFl8B8SAoNM9shx099Yv0l0
Patient tekent klachten

Probablemente ya es lo suficientemente difícil entender este párrafo. Especialmente si se habla rápidamente, por ejemplo, en una sala de consulta.

Stel, je zit zelf als patiënt bij een arts of hulpverlener en die ratelt een verhaal over jou. Over jouw lichaam, jouw aandoening of jouw behandeling. En het klinkt als Spaans of Russisch. Misschien komen er flarden bekend voor, maar tijd om daarover na te denken krijg je niet. Je moet direct begrijpen waar het over gaat, zodat je mee kunt beslissen over het vervolg.

Dit is wat er vaak ongemerkt gebeurt in de zorgsector. Wanneer taal of begrip een rol speelt bij het overbrengen van medische informatie (en ja, dat is altijd het geval!), loont het de moeite een andere taal te leren. Een taal die iedereen snapt, jong, oud, Spaans, Fins, met NAH of ADD. Geen gesproken taal, maar een visuele taal. Ik heb het over de kracht van tekeningen.

Deze manier van communiceren wordt steeds populairder in verschillende sectoren in het bedrijfsleven, maar blijft achter in de medische sector. Zonde, want door informatie op een visuele en meer creatieve manier te presenteren is het veel makkelijker te begrijpen en onthouden. Dat hoeft niet op een kinderachtige manier en ook niet prentenboekwaardig. Ondersteun gewoon je boodschap met een plaatje.

Beeld je eens in hoe het voor een patiënt is om in 10 (15? 20?)  minuten:

  • Te begrijpen hoe zijn lichaam werkt
  • Te snappen wat er minder goed werkt
  • Te weten welke verschillende ziektes of aandoeningen er kunnen spelen
  • Te snappen wat hij zelf kan doen om dit te verbeteren of voorkomen
  • Zelf mee te beslissen over een medisch onderzoek of behandeling

Zonder medische achtergrond is dat niet te doen toch?

Door als medisch professional je verhaal te ondersteunen met tekeningen kan er veel onduidelijkheid worden weg genomen. Ook zul je merken dat het stress en angst verlagend werkt bij patiënten, omdat ze de informatie begrijpen en zich daardoor beter op hun gemak voelen.

Hoe doe je dat dan?

Ten eerste: gewoon doen. Patiënten vinden het al fijn als je een poging doet tot uitleggen met een tekening, ook al lijkt het nergens naar. Pak een pen en papier (of gebruik de achterkant van een recept of teken op een whiteboard wat er toch al hangt).

Hier zijn enkele tips over hoe je tekeningen kunt gebruiken om een medisch gesprek te ondersteunen:

  1. Bedenk vooraf wat de belangrijkste onderwerpen zijn. Maak een lijstje van de belangrijkste symptomen, aandoeningen of behandelingen die relevant zijn voor het gesprek.
  2. Maak alvast een ruwe schets van een tekening die je daarbij zou kunnen ondersteunen. Dit kan helpen om de structuur en de compositie van de tekening te bepalen. Dit kan vooraf en hoeft niemand te zien. Wanneer je meer ervaring krijgt is dit niet meer nodig.
  3. Oefen met een basistekening in eenvoudige vormen. Zoek bijvoorbeeld op internet of in een anatomieboek naar een afbeelding en ontdek uit welke globale vormen dit bestaat. Overal zijn rechthoeken, cirkels en (gebogen) lijnen te vinden. Probeer deze hoofdvormen te tekenen. Wil je daar meer over lezen, kijk dan hier. Maak het vooral niet te ingewikkeld. Het doel is om het gesprek gemakkelijker te begrijpen en te onthouden en niet om aan de muur te hangen. 
  4. Gebruik ook woorden en pijlen om de verschillende delen van de tekening te benoemen. Dit kan helpen om de tekening te verduidelijken en de communicatie te verbeteren.
  5. Maak eventueel ook gebruik van kleur om de belangrijkste informatie te benadrukken.
  6. En nu ga je dit proberen terwijl de patiënt voor je neus zit. Dit voelt in het begin ongemakkelijk, maar patiënten vinden het prettig. Ik ben nog geen patiënt tegengekomen die het maar niks vond.

Het leren van de taal van tekenen verbetert de communicatie en de samenwerking tussen zorgverlener en patiënt. Ben je klaar om deze taal ook te leren? Ik ga er uitgebreider op in in een masterclass speciaal voor zorgverleners.

Meer tips?

Deze en meer tips vind je in de basiscursus sketchnotes. Beginnen wanneer het jou uitkomt en direct toegang tot meer dan 50 voorbeeldfilmpjes en praktische opdrachten.

Stap jij ook over de drempel?