google-site-verification=hB1_4FhGbh1OL2VluUHiRFl8B8SAoNM9shx099Yv0l0
Sketchjournal bladzijden vullen

Ik had het al op de basisschool. Wanneer ik in een nieuw schrift mocht beginnen, werkte ik zo netjes mogelijk om het schrift maar niet te verpesten. De eerste bladzijde wilde ik graag het allermooist. Geen foutjes of vlekken. En heel voorzichtig gummen om de bladzijden niet te kreuken. Nu heb ik hetzelfde met een nieuw schetsboek. Die eerste bladzijde. Aaaah. Ik wil leuk beginnen en niet het gevoel krijgen dat het boekje bij voorbaat al mislukt is.

Ken je dat? Dat je klaar zit met je nieuwe, zorgvuldig uitgekozen schetsboek. Je hebt Pinterest-borden vol inspiratie en je fijnste, niet vlekkende pen in de aanslag. Maar dan dat maagdelijke witte papier.. In deze blog een aantal tips om je eerste bladzijde mee te vullen. Niet ingewikkeld, ziet er mooi uit en kan je net even over de drempel helpen.

Maak een titelblad

Schrijf op waarom je dit schetsboek gaat gebruiken of alleen je naam en de datum waarop je erin begon. Je kunt je eigen contactgegevens erin zetten, voor het geval je het boek verliest.

Maak een inhoudsopgave

Teken alvast de basis voor een inhoudsopgave (met vakjes, lijntjes of kleurtjes) waar je gaandeweg de paginanummers en onderwerpen van je schetsen in kunt schrijven. Ziet er strak uit en het is ook handig om straks tekeningen terug te zoeken. Tip: er staan ideeën genoeg hierover op Pinterest (zoek daarvoor eens op ‘Bulletjournal’).

Maak een gekleurde achtergrond

Pak je waterverf of pastelkrijt en flats wat kleurtjes op de eerste pagina. Tadaa. Niet meer leeg. En het staat vaak al mooi. Misschien krijg je vanzelf inspiratie om er met fineliner wat krabbels (bloemetjes, blaadjes, doodles) overheen te zetten. Daarvoor is het wel verstandig om de kleur licht te houden.

Maak een patroon

Zet stipjes, streepjes, krulletjes, golfjes of lijntjes. Ziet er vaak al snel heel artistiek uit en het is een mooie vingeroefening voor de rest van je schetsboek.

Plak wat inspiratie

Ik houd persoonlijk meer van getekende schetsboeken, maar misschien helpt het jou om de eerste pagina te gebruiken om dingen op de plakken die je inspiratie geven. Knipsels uit tijdschriften, mooie quotes, stickers of foto’s. Alles om die eerste pagina maar vast vol te hebben en om naar terug te kijken wanneer je inspiratie zoekt.

Kies een thema

Als je je schetsboek gaat gebruiken als een reisdagboek, kun je op de eerste pagina de contouren of de vlag van het land tekenen of teken de route die je af gaat leggen. Ga je het gebruiken om je herinneringen in te tekenen, begin dan gewoon eens te tekenen wat je die dag of week hebt gedaan. Of teken je huis. Het is zelfs al leuk om later terug te zien wat je hebt gegeten of welke schoenen je die dag hebt gedragen. Ga je de natuur in om te tekenen? Teken dan op de eerste pagina bijvoorbeeld planten of bloemen. Of teken je tekenmaterialen. Je kunt ook beginnen met een zelfportret, al is dat misschien wel een grote stap als je het moeilijk vindt om de eerste pagina te vullen.

Laat een ander het doen

Teken 1 of meer vakjes en laat vrienden of familie iets over jou tekenen. Het is leuk om de verschillende tekenstijlen te zien. Het maakt voor je gevoel minder uit in welke stijl jij dan de volgende pagina’s gaat vullen.

tudio Nons tekenen schetsboek

Verander je mindset

Zo’n lege pagina lijkt intimiderend, maar als je gewoon begint valt het eigenlijk toch wel mee. Maak je niet druk over het resultaat en geniet van het tekenen. Als het ‘mislukt’ (wat is mislukt?), ben je het namelijk zo weer vergeten. Dus pak een pen en teken gewoon wat in je opkomt. Dat is voor iedereen anders en dat is juist zo leuk.

Doe het (nog) niet

Durf je nog steeds niet goed? Sla dan de eerste pagina(‘s) eens over en begin verder op. Als je je schetsboek al eenmaal aan het vullen bent, is het makkelijker om alsnog de beginpagina te maken.

Inspiratie uit mijn schetsboek?

Vind je het leuk om te zien wat ik zoal in mijn schetsboeken, op losse papiertjes, in uitwisbare notitieboeken en op mijn I-pad teken? Schrijf je dan in voor mijn ‘Sketchmails’ en laat je maandelijk inspireren!