Je hoofd zit vol! Vol met gedachten, onafgewerkte taken, briljante ideeën en losse eindjes. Daar is brein namelijk heel goed in; de hele dag nieuwe ideeën en gedachtes bedenken. Waar het minder goed in is, is het opslaan van al die ideeën in je werkgeheugen. Dat zit na een beperkt aantal ideeën vol. Dan past er niks meer bij of je onthoudt alleen wat flarden.
Het gevolg is dat je brein je te pas en te onpas herinnert aan al die losse eindjes. Daarbij maakt hij geen onderscheid in belangrijke en nutteloze dingen. Zo bedenk je tijdens een overleg dat je je moeder nog zou bellen of in de auto dat de BTW-aangifte de deur nog uit moet. Dit kost allemaal ruimte in je hoofd, terwijl je er op dat moment niets mee kunt doen.
Wat kun je daaraan doen?
Maak eens een braindump. Dump alle gedachten die nog in je hoofd rondzwerven op papier. Vul dit aan met kleine tekeningen en je hebt een ‘visuele braindump’.
Dit heeft een aantal grote voordelen:
- Je haalt het uit je hoofd en zet het op papier
- Er komt weer ruimte in je hoofd voor nieuwe ideeën
- Je ziet verbanden die je eerst niet zag
- Je maakt je eigen denkproces inzichtelijk met beelden en tekst
- Je slaat informatie op verschillende manieren op in je brein, waardoor je het makkelijk weer terug kunt halen
- Je kunt al je gedumpte gedachtes verwerken in je agenda of takenlijst, waardoor je niet meer bang hoeft te zijn om iets te vergeten
- Je hoofd voelt weer leeg!
Wat heb je nodig?
Minimaal 2 blanco vellen papier, een donkere stift of pen en 4 gekleurde stiften.
Hoe doe je dat dan?
1.
Pak een leeg vel papier en begin te schrijven. Alles wat er in je opkomt! Van losse gedachten tot concrete taken, van dingen die je nog wilt kopen tot iets wat je ooit wilt bereiken. Je zult zien dat wanneer je eenmaal begint te schrijven, je gedachten makkelijk gaan stromen.
2.
Probeer daarna alles wat je op papier hebt gezet in ongeveer 4 categorieën te verdelen door ze met een eigen kleur te omcirkelen (denk aan Huis&Tuin, Gezin, Werk, Persoonlijk, etc).
3.
Pak 1 of meer lege vellen papier en teken daarop een aantal vakken voor:
- de verschillende categorieën
- een boodschappenlijstje
- een lijstje van mensen die je nog moet bellen, mailen of op een andere manier een berichtje sturen
4.
Ga al je gedumpte gedachtes langs. De boodschappen schrijf je op het boodschappenlijstje. De berichten op het berichtenlijstje. En al het andere zet je in de juiste categorie.
Is het een taak? Zet er dan een afvinkhokje voor
- Is het iets wat je niet wilt vergeten? Zet er dan een uitroepteken bij
- Is het een goed idee? Teken er een zonnetje of lampje bij
5.
Leg het weg en kijk er op een later moment met een frisse blik naar.
- Wat mag doorgestreept?
- Moet er nog wat bij?
6.
Nu ga je iets met al die gedumpte gedachtes doen.
- Plan een moment in om alle berichtjes te sturen
- Zijn er taken die je binnen 2 minuten kunt doen? Doe ze dan direct. Al de andere taken delegeer je of doe je op een later moment. Zet ze in je agenda of op een takenlijst.
Als het goed is, merk je tijdens het uitvoeren van de braindump al dat je hoofd leger wordt. Je voelt een stroom aan nieuwe ideeën komen en je probeer niet meer krampachtig alles te onthouden.
Nu is dit een korte (maar zeker al efficiënte!) manier om een braindump te doen. Wil je dit liever uitgebreider en meer visueel gemaakt? Dan is de cursus ‘visuele braindump’ misschien iets voor jou.
Ik laat je stap voor stap zien hoe je zelf een braindump visueel kunt maken en daarbij krijg je verschillende voorbeelden, templates (zoals hierboven) én een triggerlijst om nog meer gedachten boven te krijgen.