google-site-verification=hB1_4FhGbh1OL2VluUHiRFl8B8SAoNM9shx099Yv0l0

veelgestelde vragen over sketchnotes

Wil meer weten over sketchnotes?

Dat ik zelf mega enthousiast ben over sketchnotes was je misschien al duidelijk. Gelukkig wordt deze vorm van notities maken steeds populairder. Ik hoop dat over een paar jaar iedereen sketchnotes maakt in plaats van ‘gewone’ aantekeningen. Daarom probeer ik zo veel mogelijk te delen wat ik maak en geef (online) trainingen om het anderen ook te leren.

En ik merk dat er steeds meer mensen nieuwsgierig worden en belangstelling krijgen. Ik krijg veel vragen die ik met liefde beantwoord. 
Hierbij de meest gestelde vragen over sketchnotes op een rijtje, misschien staat die van jou er al tussen. En zo niet; stel hem gerust!

Wat zijn sketchnotes?

Sketchnotes zijn visuele notities die informatie op een creatieve manier vastleggen door woorden en beelden (tekeningen) te combineren. Waar gewone aantekeningen vooral tekst bevatten, wordt dat bij sketchnotes dus afgewisseld met tekeningen. 
Informatie wordt in categorieën geplaatst en visueel gemaakt. Hierdoor wordt een grote hoeveelheid informatie noverzichtelijk, makkelijker te begrijpen én te onthouden. En het ziet er ook nog eens tof uit.
Wil je er meer over lezen? In deze blog licht ik het verder toe. 
Studio Nons Schetskracht Sketchnotes

Wat is het verschil tussen sketchnotes en zakelijk tekenen?

Sketchnotes en zakelijk tekenen hebben een grote overlap, maar toch zijn er ook belangrijke verschillen. Zakelijk tekenen richt zich op (de naam zegt het al) het gebruik van visuele communicatie in zakelijke context. Zoals bij brainstormsessies, presentaties en projectmanagement. Het is dus met name externe communicatie. Er wordt getekend voor anderen om ideeën te delen en anderen te betrekken bij zakelijke processen.
Sketchnotes zijn vaak persoonlijk en worden gemaakt door én meestal ook voor jezelf. Ze helpen je bij het begrijpen en onthouden van informatie. Je kunt ze gebruiken voor alles waar je normaal ook notities van maakt, ongeacht de branche of het vakgebied.

Moet ik creatief of artistiek zijn om sketchnotes te maken?
Moet ik goed kunnen tekenen?

Nee! Dat is het handige juist. Ook een lelijke tekening heeft hetzelfde effect om informatie beter te kunnen onthouden. Het hoeft dus niet mooi. Wil je er graag wat meer tijd en aandacht in steken om duidelijke symbolen te kunnen tekenen? Dat kan natuurlijk wel. In mijn cursus behandel ik een aantal simpele technieken en tekentips en leer je hoe je kunt tekenen door middel van basisvormen en hoe je eenvoudig poppetjes kunt maken. Dat kan iedereen, ook als je denkt dat je niet kunt tekenen.

Welke materialen heb ik nodig voor sketchnotes?

Een stuk papier en een donkere pen of stift is al voldoende. Papier met voorgedrukte puntjes (zoals in een bullet journal) kan je helpen om de lijnen een beetje recht te houden. In mijn cursus krijg je een PDF met puntjes papier om oneindig te kunnen printen en oefenen.
Tekenen met een stift dwingt je om krachtige en duidelijke lijnen te zetten, zodat je niet blijft hangen in details. Vind je een pen toch fijner en wil je wat preciezer werken, dan neem je gewoon een pen. De keuze voor wat je fijn vindt schrijven en tekenen is heel persoonlijk.

Kan ik ook digitale sketchnotes maken?

Jazeker. Je kunt je sketchnotes van papier digitaliseren door er een foto van te maken (bv met een PDF scanner app op je telefoon) of door deze in te scannen met een losse scanner.
Je kunt ook sketchnotes maken op een tekentablet zoals bv een Wacom of op je I-pad met bijvoorbeeld de app Procreate.

Welke materialen zijn jouw favoriet?

Pennen

Voor sketchnotes gebruik ik zelf het liefst iets wat qua dikte tussen een pen en stift in zit en wat vloeiend schrijft en niet vlekt. Momenteel werk ik het liefst met de Tombow Fudenosuke brushpen en de Papermate Flair.

Papier

Geen duidelijke voorkeur. De ene keer is het een A4tje, maar het kan net zo goed de achterkant van een flyer zijn of ik werk in 1 van mijn notitieboekjes. Momenteel is mijn favoriete boekje de Nuuna Voyager.

Digitaal

Voor digitale sketchnotes gebruik ik mijn Ipad Pro met Apple pencil en de app Procreate (voor de nerds: de standaard brush ‘Technical Pen’ met 40% streamline werkt niet zo ‘plakkerig’).
Ik krijg nergens voor betaald om het te noemen trouwens, was het maar waar 😉

Waar kan ik sketchnotes voor gebruiken?

Overal waar je notities van kunt maken. Het werkt bijvoorbeeld heel goed om sketchnotes te maken tijdens je studie. Je kunt grote hoeveelheden informatie samenvatten op een manier die je veel beter onthoud dan geschreven aantekeningen. Maar je kunt ook een sketchnote maken van een goed boek, een TED talk, een presentatie of lezing, als notulen van een vergadering of van grote projecten. Maar denk ook eens aan je vakantieherinneringen, een manier om instructies te geven of regels uit te leggen, je favoriete recept. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Hoe kan ik mijn sketchnotes verbeteren?

Laat je inspireren door anderen, maar ga vooral zelf aan de slag. De beste sketchnotes zijn namelijk altijd die van jezelf. Tijdens het maken ben je namelijk al bezig met het categoriseren, verwerken en visueel maken van informatie waardoor je het alleen daardoor al beter onthoudt. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het je af zal gaan. Wil je een kickstart? Dan raad ik je aan om mijn basiscursus sketchnotes te volgen. Dan leer je in 1 klap alle basisbeginselen, zodat je direct aan de slag kunt.

In 1 klap alle basisbeginselen leren?

Meld je dan aan voor de basiscursus sketchnotes en je leert precies waar je moet beginnen en hoe je de beste sketchnotes kunt maken.