Elk jaar in december zie en hoor je ze voorbijkomen; goede voornemens voor het nieuwe jaar. Stoppen met roken, drinken of andere slechte gewoontes. Meer tijd voor het gezin, 10 kilo afvallen, je kent het wel. Er is niks mis mee om je voor te nemen om beter voor jezelf te zorgen. De vraag is alleen wanneer je de handdoek weer in de ring gaat gooien. Om doelen te kunnen behalen moeten we ons gedrag en vaste patronen veranderen. En dat is moeilijk. Maar niet onmogelijk. Deze simpele techniek helpt om sneller en makkelijker stappen te kunnen zetten in de richting van jouw doel.
Het is wetenschappelijk onderbouwd dat visualiseren helpt om je dromen uit te laten komen.
Stop, niet direct wegklikken!
Bij visualisatie hoef je niet meteen de diepte in als je dat niet wilt. Je kunt ook heel concreet en praktisch aan de slag.
Hoe werkt het?
Daar zijn boeken over vol geschreven, maar heel in het kort werkt het als volgt: Door concreet in te beelden wat je graag wilt, ben je beter in staat om dit ook waar te maken. Je vertaalt je wens, droom of gedachte naar een beeld dat je in gedachten voor je ziet. Je brein ziet weinig verschil in de bedachte uitkomst en de echte werkelijkheid. Het went als het ware alvast aan het idee. Er worden nieuwe paden aangelegd in je neurale netwerken die je voorbereiden op de stappen die je moet nemen. Dat maakt dat je brein minder in de weerstand schiet als je gedrag of patronen moet veranderen. Het is nu geen kwestie van het volhouden van een goed voornemen, maar concreet voor je zien wat je moet doen.
Werkt dit ook echt?
Dat dit helpt is al genoeg bewezen. En we passen dit vaak ook al toe in ons leven, zonder dat we ons er bewust van zijn. Veel topsporters zien van tevoren de wedstrijd al voor zich en oefenen als het ware al hoe ze het winnende doelpunt maken of als eerste over de finish komen. Het vergroot hun kans op succes. Je kunt je er vast ook iets bij voorstellen dat je sollicitatie veel succesvoller verloopt als je van tevoren hebt gevisualiseerd hoe je er zit, hoe je rustig en vloeiend praat en dat je je gesprekspartner aankijkt. Andersom werkt het ook, maar dan juist in je tegendeel. Als je van tevoren bedenkt; ‘als ik maar niet ga stotteren’ of ‘als ik maar niet hoef te plassen’, is de kans groot dat dit juist gaat gebeuren.
Het proberen waard! Wat moet ik doen?
Als je doel of droom tekent, werkt dit principe nog sterker. Je ziet het dan namelijk voor je én je dwingt jezelf om het concreet te maken op papier. Dubbelop dus! Dan kan het bijna niet meer mislukken. Pak pen en papier (een servet, post-it of bierviltje werken ook prima) en probeer het eens. Teken jezelf in je droombaan. Teken jezelf in de bikini die je nu nog niet aandurft. Teken jezelf terwijl je over de finish rent van de marathon. Teken jezelf op de top van de berg die je wilt beklimmen. Teken je opgeruimde kledingkast. Jij mag het zeggen. Je hoeft niet te lijken op jezelf in de tekening. Met een stokpoppetje bereik je hetzelfde doel. Gebruik geen onnodige details, maar maak het voor jezelf wel specifiek genoeg.
En daarna?
Houd het voor jezelf als je je ervoor schaamt. Help je brein door regelmatig naar je tekening te kijken. Als je elke dag even kijkt, zul je binnen een week al merken dat je er meer en meer in gaat geloven. En dat je als vanzelf voor je ziet wat de volgende stap is die je moet nemen. Als je durft deel het dan ook eens met anderen. Dit helpt om je aandacht bij het doel te houden. Je kunt elkaar er aan blijven herinneren.
Doe je mee?
Ik zou het heel tof vinden om te horen als je dit gaat uitproberen. Stuur me een berichtje via Instagram of info@nons.nl. Dan ben ik meteen je stok achter de deur en denk ik mee als je ergens tegenaan loopt. Doen hoor!
vond je dit interessant?
Abonneer je dan op mijn sketchmails! Daar vertel ik je onder andere hoe ik de kracht van tekeningen zelf toepas en ik laat je mee gluren in mijn schetsboek.