illustraties in opdracht
‘Jij snapt welke informatie belangrijk is..
..en welke informatie je ook wel weg kunt laten’.
Dat waren de woorden van de longarts die graag illustraties wilde voor op posters met informatie over palliatieve zorg. Dat is mijn kracht ten opzichte van tekenaars/illustratoren die niet uit het medische werkveld komen: ik weet hoe je medische informatie op een begrijpelijke manier visueel kunt maken.
Een telefonische briefing volgde en met een (online) team van artsen/experts, patiënten/naasten, een grafisch vormgever en ik als illustrator worden er elke maand enkele infographics gepubliceerd.
Er blijft maar weinig hangen
Van alle informatie die jij in de spreekkamer of aan het bed vertelt, blijft er maar een klein deel hangen bij de patiënt.
Het is te veel, te complex en er komen emoties bij kijken, waardoor het onmogelijk is alles in je op te nemen. Om informatie beter te kunnen begrijpen en onthouden zijn plaatjes essentieel. Ze kunnen in 1 oogopslag duidelijk maken wat er bedoeld wordt.
Zonder kinderachtig te worden, probeer ik in een tekening je belangrijkste boodschap te vangen. Zodat deze beter beklijft en achteraf nog eens bekeken wordt.
Eigen afbeeldingen
‘Wij willen geen afbeeldingen van Google of foto’s van boeken in onze e-learning’, dat waren de woorden van DOKh.
En ik snap dat helemaal. Want naast het auteursrecht dat op afbeeldingen ligt (je mág dus niet eens zomaar wat van Google halen), vertellen de afbeeldingen ook vaak net teveel (is ruis) of net te weinig (is onduidelijk). Dus je wil een illustratie met precies de juiste informatie en het liefst ook allemaal in dezelfde stijl.
“Een verrijking voor mijn video’s”
Manon maakt prachtige tekeningen voor mijn uitlegvideo’s over anatomie en fysiologie. Het is een vak apart om tekeningen anatomisch correct én overzichtelijk te houden – en Manon doet dat op een fantastische manier. Een verrijking voor mijn video’s waar ik graag gebruik van maak.
Wat kan ik (be)tekenen?
Losse illustratie
Voor eigen gebruik op website, Social Media, in een folder, bij een artikel, proefschrift of patientenformulier.
instructiefolder
Voor folders en flyers waarbij het belangrijk is dat patiënten een onderzoek, thuismeting of behandeling op de juiste manier uitvoeren.
spreekuurkaart
Toont precies wat jij wilt laten zien in je spreekuur. Waar wil je op inzoomen en welke informatie is overbodig? In overleg stellen we een op maat gemaakte uitlegkaart samen.
Infographic
Combinatie van een illustratie en tekst die complexe informatie kan verhelderen. Te gebruiken als voorlichtingsmateriaal, denk aan een poster of folder.
voorbereiding
Welke stappen worden doorlopen om tot een onderzoek te komen? Een poster of folder brengt dit in 1 oogopslag in beeld en geeft structuur en houvast.
visuele samenvatting
Laat een visuele samenvatting maken van jouw presentatie of nascholing voor vakgenoten. Want ook die onthouden informatie beter wanneer het visueel gemaakt wordt.
Werkwijze en prijzen
Mijn werkwijze is altijd persoonlijk en afgestemd op de situatie. Ik vind het belangrijk om voorafgaand aan een eventuele opdracht de wensen en verwachtingen zo helder mogelijk te krijgen. Ik start dus altijd met een gratis en vrijblijvend overleg (via mail of zoomgesprek). Wanneer ik niet de aangewezen persoon ben voor de gewenste illustraties, zal ik dat voorafgaand aan de opdracht laten weten. Na een bevestiging op mijn offerte ga ik aan de slag. Ik vind het prettig om in contact te blijven. Zo nodig kom ik op locatie of volgt er nog een digitaal overlegmoment. Ik laat graag tussentijds mijn werk zien, zodat er in 1 of 2 feedbackrondes waar nodig bijgestuurd kan worden. Wanneer er nadien nog aanpassingen nodig zijn, zal ik hier in overleg een meerprijs voor rekenen.
De prijs is afhankelijk van de hoeveelheid werk, het doel van de illustratie en de complexiteit. Ik geef in mijn offerte een vaste pakketprijs om achteraf niet voor verrassingen te komen staan.
“Geen idee waar ik zelf moest beginnen”
Bij ons in het ziekenhuis bestaat de informatievoorziening vooral uit tekst. Hier wilde ik verandering in brengen, maar ik had geen idee waar ik moest beginnen.
Manon heeft me tips gegeven hoe ik de informatie visueel kan maken en een voorbeeld geïllustreerd. Dit heb ik gebruikt voor mijn missie om de informatie in het ziekenhuis duidelijker te maken.
“Precies hoe we het graag wilden”
Vanuit onze praktijk voor psychomotorische therapie ontstond de vraag voor eigen werkbladen. We gebruikten allerlei verschillende werkbladen, waardoor het niet overzichtelijk was.
Manon heeft dit voor ons gemaakt en het is precies geworden hoe we het graag wilden. Het is netjes, overzichtelijk, professioneel en makkelijk in gebruik.
De communicatie met Manon hebben we als zeer prettig ervaren. Ze reageert snel, denkt goed mee en is duidelijk in wat er mogelijk is.
We gebruiken onze werkbladen wekelijks en merken dat de cliënten er veel baat bij hebben. Door de zelfgetekende plaatjes van Manon komen de emoties op papier goed over.
Ellen en Jolise,
Bewegen als Middel | Psychomotore therapie
.
Veelgestelde vragen
Voor wie zijn deze illustraties bedoeld?
Voor alle professionals werkzaam in zorg, welzijn of hulpverlening. Met direct of indirect patiëntencontact, waarbij het belangrijk is dat de boodschap goed overkomt.
Ik heb geen idee hoe ik dit in mijn consult toe moet passen
Laat me gerust vrijblijvend met je meedenken. Vrijwel elk consult is gedeeltelijk visuaal te maken.
Waar mag ik de illustratie allemaal voor gebruiken?
We maken duidelijke afspraken over waar, hoe lang of hoe vaak en op welke manier de illustraties gebruikt mogen worden. Standaard zit in de pakketprijs een basislicentie: de illustratie mag eenmalig gepubliceerd mag worden in het gekozen medium (bijvoorbeeld in een folder). De licentie kan aangevuld worden wanneer je de afbeeldingen ook voor andere doeleinden wil gebruiken, bijvoorbeeld op een website. Hiervoor worden extra kosten gerekend. Dit om te voorkomen dat mijn illustraties een eigen leven gaan lijden en er zonder mijn medeweten geld verdiend wordt met mijn illustraties.
Krijg ik ook het auteursrecht?
Studio Nons (Manon Lichtenberg) houdt als maker het auteursrecht. Dit betekent dat ik als enige mag beslissen over hoe mijn werk gebruikt gaat worden. Dit beschermt tegen misbruik door anderen. In uitzonderlijke situaties kan het auteursrecht afgekocht worden.
Hoe krijg ik de illustraties aangeleverd?
De illustraties worden digitaal verstuurd in een gekozen formaat als PDF- en PNG-bestand met een resolutie van 300 dpi.
Wie ben ik?
‘Ik ben Manon, Physician Assistant en illustrator. En mijn kracht zit juist in de combinatie van medische kennis en mijn liefde voor tekenen.
Bij het uitleggen van medische informatie gaat het vaak om de kunst van het weglaten. Te veel details leiden af van de boodschap. En welke details wel of niet belangrijk zijn, weet ik vanuit mijn werkervaring in de eerste, tweede en derdelijnszorg.