google-site-verification=hB1_4FhGbh1OL2VluUHiRFl8B8SAoNM9shx099Yv0l0

illustraties in opdracht

Een patiënt onthoudt maar weinig

Protocollen, richtlijnen en lange, ingewikkelde uitleggen zijn dagelijkse kost in de zorg. Voor een expert is het al een hele klus om de kern uit een verhaal te halen. Voor een patiënt is het niet te doen als een consult alleen uit gesproken taal bestaat. Laat staan als:

 • De informatie nieuw voor je is.
 • Je niet helemaal begrijpt waar het over gaat.
 • Er emoties bij het consult komen kijken.
 • Je de Nederlandse taal niet goed beheerst.

Bij de patiënt die bij jou in de spreekkamer zit blijft er vrij weinig hangen van wat je als zorgverlener vertelt. Dat is geen onwil, dat is hoe het brein informatie opslaat en verwerkt.

Studio Nons | Epilepsie medicijnen uitleg

De kracht van beelden

Om informatie beter te kunnen begrijpen en onthouden zijn plaatjes essentieel. Ze kunnen in 1 oogopslag duidelijk maken wat er bedoeld wordt.

Iedereen kent het cliché:

 Een beeld zegt meer dan 1000 woorden 

En het is waar. De visuele verwerking in het menselijk brein gaat veel sneller dan de verwerking van taal. Een beeld trekt de aandacht voordat er aan een tekst begonnen wordt. 

Ze vertellen een verhaal of een boodschap in een taal die door iedereen begrepen wordt, zonder kinderachtig te worden.

Illustraties voor de zorg in opdracht

Medische informatie voor iedereen begrijpelijk

Het is mijn missie om medische informatie voor iedereen begrijpelijk te krijgen, ongeacht leeftijd, afkomst, opleiding of ervaringen.

Dit doe ik door illustraties te maken in opdracht van artsen, ziekenhuizen, zorginstellingen of andere zorgverleners.  Daarnaast heb ik een online cursus Tekenen in de zorg om zorgverleners zelf aan het tekenen te krijgen en ben ik te boeken als spreker voor een congres, symposium, nascholing of teambuilding.

Manon Studio Nons stethoscoop

Waarom moet je bij mij zijn?

‘Het is zo handig dat jij uit de zorg komt, want dan snap je precies hoe het werkt en welke informatie belangrijk is.’ Dat hoor ik vaak terug van mijn opdrachtgevers. 

Ik ben Manon, Physician Assistant en illustrator. En mijn kracht zit juist in de combinatie van medisch professional en creatieveling zijn. 

Bij het uitleggen van medische informatie gaat het vaak om de kunst van het weglaten. Te veel details leiden af van de boodschap. En welke details wel of niet belangrijk zijn, weet ik vanuit mijn werkervaring in de eerste, tweede en derdelijnszorg.

ik teken voor begrijpelijke informatie

Beelden gebruiken in je consult

Door afbeeldingen te gebruiken in je consult of voorlichtingsmateriaal kom je sneller tot de kern van je verhaal. Het biedt de mogelijkheid om een universele taal te gebruiken, zonder te vervallen in kinderachtige woorden of tekeningen.

Plaatjes zoeken van internet mag niet zomaar (auteursrecht) en bovendien bevatten deze vaak net niet de informatie die je zoekt. Soms vertelt het teveel, soms is het te algemeen. Met een op maat gemaakte illustratie vertel je precies wat je wilt vertellen. Niet meer en niet minder. 

Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan het uitleggen van:

 • Anatomie of functies van het menselijk lichaam
 • Een diagnose of behandeling
 • Het ziekteproces
 • De regie of verantwoordelijkheid van de patiënt zelf (instructies, thuismetingen, therapietrouw, oefeningen, leefstijl)

Het resultaat

   • Je hebt de volle aandacht van je patiënt.
   • Je patiënt of cliënt snapt de ingewikkelde of grote hoeveelheid informatie en stelt tijdens het eerste consult al gerichte vragen
   • Je kunt professioneel blijven uitleggen, ook bij laaggeletterden en kinderen
   • Je komt sneller tot de kern van het probleem
   • Je consulten worden onthouden en makkelijk weer in iemands gedachten opgeroepen
   • Thuismetingen, oefeningen en behandelingen worden op een betrouwbare manier uitgevoerd
   • Je geeft een hele nieuwe dimensie aan het werken in de zorg. Meer plezier en dankbare patiënten of cliënten.

   Meer lezen over de kracht van een illustratie? Lees mijn diverse blogberichten.

   Studio Nons | Uitleg delier geriatrie
   Studio Nons | Medische kennis visueel

   “Een verrijking voor mijn video’s”

   Manon maakt prachtige tekeningen voor mijn uitlegvideo’s over anatomie en fysiologie. Het is een vak apart om tekeningen anatomisch correct én overzichtelijk te houden – en Manon doet dat op een fantastische manier. Een verrijking voor mijn video’s waar ik graag gebruik van maak. 

   Daniëlle Wolzak (JufDanielle)

   Visuele samenvatting

   • Jouw verhaal of boodschap van een presentatie of nascholing samengevat in een visueel verslag.
   • Een eyecatcher die na afloop er zeker nog eens bijgepakt wordt.
   • De combinatie van woorden en beelden maakt dat informatie makkelijker verwerkt en beter onthouden wordt. 
   Route praatplaat infographic roadmap bedrijf toekomst
   Erik Scherder professor neuropsychologie bewegingsarmoede pandemie

   Wat kan ik (be)tekenen?

   Studio Nons | Oog metaalsplinter uitboren

   Losse illustratie

    Voor eigen gebruik op website, Social Media, in een folder, bij een artikel, proefschrift of patientenformulier. 

   Studio Nons | Instructie bloeddrukmeter

   instructiefolder

    Voor folders en flyers waarbij het belangrijk is dat patiënten een onderzoek, thuismeting of behandeling op de juiste manier uitvoeren.

   Spreekuur uitleg kaart met illustraties

   spreekuurkaart

    Toont precies wat jij wilt laten zien in je spreekuur. Waar wil je op inzoomen en welke informatie is overbodig? In overleg stellen we een op maat gemaakte uitlegkaart samen.

   Studio Nons | Uitleg delier geriatrie

   Infographic

   Combinatie van een illustratie en tekst die complexe informatie kan verhelderen. Te gebruiken als voorlichtingsmateriaal, denk aan een poster of folder. 

   Voorbereidingsposter onderzoek ziekenhuis

   voorbereiding

   Welke stappen worden doorlopen om tot een onderzoek te komen? Een poster of folder brengt dit in 1 oogopslag in beeld en geeft structuur en houvast.

   Visuele samenvatting medische nascholing

   visuele samenvatting

   Laat een visuele samenvatting maken van jouw presentatie of nascholing voor vakgenoten. Want ook die onthouden informatie beter wanneer het visueel gemaakt wordt.

   Werkwijze en prijzen

   Mijn werkwijze is altijd persoonlijk en afgestemd op de situatie. Ik vind het belangrijk om voorafgaand aan een eventuele opdracht de wensen en verwachtingen zo helder mogelijk te krijgen. Ik start dus altijd met een gratis en vrijblijvend overleg (via mail of zoomgesprek). Wanneer ik niet de aangewezen persoon ben voor de gewenste illustraties, zal ik dat voorafgaand aan de opdracht laten weten. Na een bevestiging op mijn offerte ga ik aan de slag. Ik vind het prettig om in contact te blijven. Zo nodig kom ik op locatie of volgt er nog een digitaal overlegmoment. Ik laat graag tussentijds mijn werk zien, zodat er in 1 of 2 feedbackrondes waar nodig bijgestuurd kan worden. Wanneer er nadien nog aanpassingen nodig zijn, zal ik hier in overleg een meerprijs voor rekenen.

   De prijs is afhankelijk van de hoeveelheid werk, het doel van de illustratie en de complexiteit. Ik geef in mijn offerte een vaste pakketprijs om achteraf niet voor verrassingen te komen staan. Voor een indiciatie zie onderstaande tabel.

   “Geen idee waar ik zelf moest beginnen”

   Bij ons in het ziekenhuis bestaat de informatievoorziening vooral uit tekst. Hier wilde ik verandering in brengen, maar ik had geen idee waar ik moest beginnen.

   Manon heeft me tips gegeven hoe ik de informatie visueel kan maken en een voorbeeld geïllustreerd. Dit heb ik gebruikt voor mijn missie om de informatie in het ziekenhuis duidelijker te maken. 

   Renée, Geriatrie verpleegkundige

    “Precies hoe we het graag wilden”

   Vanuit onze praktijk voor psychomotorische therapie ontstond de vraag voor eigen werkbladen. We gebruikten allerlei verschillende werkbladen, waardoor het niet overzichtelijk was.

   Manon heeft dit voor ons gemaakt en het is precies geworden hoe we het graag wilden. Het is netjes, overzichtelijk, professioneel en makkelijk in gebruik.

   De communicatie met Manon hebben we als zeer prettig ervaren. Ze reageert snel, denkt goed mee en is duidelijk in wat er mogelijk is.

   We gebruiken onze werkbladen wekelijks en merken dat de cliënten er veel baat bij hebben. Door de zelfgetekende plaatjes van Manon komen de emoties op papier goed over.

   Ellen en Jolise,

   Bewegen als Middel | Psychomotore therapie

   .

   .

   Veelgestelde vragen

   Voor wie zijn deze illustraties bedoeld?

   Voor alle professionals werkzaam in zorg, welzijn of hulpverlening. Met direct of indirect patiëntencontact,  waarbij het belangrijk is dat de boodschap goed overkomt.

   Ik heb geen idee hoe ik dit in mijn consult toe moet passen

   Laat me gerust vrijblijvend met je meedenken. Vrijwel elk consult is gedeeltelijk visuaal te maken.

   Waar mag ik de illustratie allemaal voor gebruiken?

   We maken duidelijke afspraken over waar, hoe lang of hoe vaak en op welke manier de illustraties gebruikt mogen worden. Standaard zit in de pakketprijs een basislicentie: de illustratie mag eenmalig gepubliceerd mag worden in het gekozen medium (bijvoorbeeld in een folder). De licentie kan aangevuld worden wanneer je de afbeeldingen ook voor andere doeleinden wil gebruiken, bijvoorbeeld op een website. Hiervoor worden extra kosten gerekend. Dit om te voorkomen dat mijn illustraties een eigen leven gaan lijden en er zonder mijn medeweten geld verdiend wordt met mijn illustraties. 

   Krijg ik ook het auteursrecht?

   Studio Nons (Manon Lichtenberg) houdt als maker het auteursrecht. Dit betekent dat ik als enige mag beslissen over hoe mijn werk gebruikt gaat worden. Dit beschermt tegen misbruik door anderen. In uitzonderlijke situaties kan het auteursrecht afgekocht worden.

   Hoe krijg ik de illustraties aangeleverd?

   De illustraties worden digitaal verstuurd in een gekozen formaat als PDF- en PNG-bestand met een resolutie van 300 dpi.

   Kan ik iets voor je (be)tekenen?

   In een persoonlijk gesprek, zoomgesprek of via de mail denk ik gratis en vrijblijvend mee over het zo begrijpelijk mogelijk maken van jouw consult. Voor tips waar je zelf mee aan de slag kunt of om meer te vertellen over mijn illustraties.