google-site-verification=hB1_4FhGbh1OL2VluUHiRFl8B8SAoNM9shx099Yv0l0
Keep it simple waarom simpele tekeningen een krachtige boodschap overbrengen

Keep it simple, less is more

Dat geldt voor architectuur, kunst, make up, maar ook voor tekeningen. Een simpele, eenvoudige tekening is de sleutel tot het overbrengen van een krachtige boodschap.

Hoewel het heel verleidelijk kan zijn je te verliezen in details om een tekening mooier te maken, zijn het de simpele tekeningen die het meeste impact hebben. In deze blog lees je meer over het belang van eenvoud en ontdek je hoe je een tekening simpel en toch krachtig kunt maken.

Het belang van eenvoud

Een simpele tekening is niet alleen een kwestie van smaak, maar heeft ook een duidelijk doel. Een eenvoudige tekening kan de essentie van een onderwerp vastleggen zonder af te leiden. Het stelt de kijker in staat zich te concentreren op de boodschap, zonder verstrikt te raken in overbodige details.

Ook kan een simpel plaatje een gevoel van rust en helderheid oproepen. Het laat ruimte voor je eigen interpretatie, terwijl het toch de focus op een onderwerp houdt.

Hoe maak je een simpele tekening?

  • Neem vooraf even de tijd om het onderwerp te bestuderen en de kern te begrijpen. Focus alleen op het belangrijkste en vermijd alle onnodige details die afleiden van het onderwerp.
  • Teken door gebruik te maken van basisvormen (weet je niet waar ik het over heb, lees dan hier). Elke tekening kan opgebouwd worden uit eenvoudige en herkenbare vormen, zoals cirkels, vierkanten, rechthoeken en driehoeken. Hiermee leg je een goede basis voor de rest van de tekening.
  • Beperk het kleurenpalet tot 1 of enkele kleuren. Kies kleuren die de sfeer van je tekening versterken, maar maak er geen circus van.
  • Gebruik duidelijke, eenvoudige lijnen om de vormen weer te geven. Laat de tekening spreken voor zichzelf en vermijd overbodige krullen en versieringen.
  • Laat lege ruimtes over (witruimte) om een gevoel van luchtigheid en balans te creëren. Het kan ook helpen om de aandacht van de kijker naar de belangrijkste elementen te trekken.
  • Maak gebruik van symmetrie of een balans in wat je waar op de pagina plaatst. Evenwichtige tekeningen hebben een rustgevend effect.

Onthoud dat tekenen een vaardigheid is die oefening en geduld vereist. En dan is een simpele tekening misschien nog wel moeilijker dan een tekening met veel details. Het vraagt om bewuste keuzes te maken om de essentie vast te leggen en daarmee de tekening tot leven te brengen. Wees niet ontmoedigd als je niet meteen perfecte tekeningen maakt. Blijf oefenen en geniet van het creatieve proces!

Meer lezen?

Met deze tips kun zelfs jij leren tekenen. Lees het hier

Probeer vooral om niet beter, maar sneller te leren tekenen. Hoe? Dat lees je in deze blog