google-site-verification=hB1_4FhGbh1OL2VluUHiRFl8B8SAoNM9shx099Yv0l0
Ontspannen op vakantie tips

Als de kinderen het naar hun zin hebben, hebben wij dat ook. Heerlijk tijd voor elkaar, niets moet, alles mag. De clichés vliegen je om de oren in de aanloop naar de zomervakantie, maar de realiteit is dat het vaak niet zo makkelijk en ontspannen gaat. Erger nog; the struggle is real. 24-7 op elkaars lip en kinderen die het toch meestal heel spannend vinden om naar een onbekende bestemming te gaan. Een lange reis, een ander bed, ander speelgoed en een ander ritme. Dit kan spanning en boze buien opleveren. En een boel frustratie bij jou als ouder, want je had je voorgenomen dat de vakantie vooral heel leuk zou worden.

Hoe zorg je ervoor dat de vakantie, van voorpret tot nagenieten, zo ontspannen en leuk mogelijk wordt? Lees vooral deze 5 tips of misschien wel lifesavers!

Aftellen

Leg vooral op tijd uit wat er staat te gebeuren. Waar gaan jullie naar toe? Hoe gaan jullie daar naartoe? Hoe veel nachten blijven jullie daar? Een paar weken van tevoren kun je beginnen met aftellen tot de vakantie. De voorpret kan dan echt beginnen! Het geeft een kind overzicht als hij weet hoeveel nachtjes het nog slapen is. En hoe leuk is het om elke dag een vakje in te kleuren van een zomerse aftelkalender?

Inpakken

Onlangs dacht ik pedagogisch verantwoord mijn dochter van 3 zelf haar speelgoed te laten inpakken voor een weekend weg. Ze mocht 1 tas vullen met zelfgekozen spullen. Vol is vol. Ze vond het fantastisch om mee te mogen helpen en zelf te kiezen. De buit? Onder andere een plastic tuintje voor de sier, een grote babytelefoon en nog meer prullaria waar ze al jaren niet meer naar omkijkt. We hebben de tas meegenomen, want beloofd is beloofd. Het gevolg was dat de tas het hele weekend niet open is geweest. Gelukkig had ik zelf nog een reservetas gepakt met knutselspullen, zandspeelgoed en spelletjes.

Het loont om kinderen te betrekken bij het inpakken, maar geef bij jonge kinderen iets meer sturing dan ik deed. Voor de zomervakantie begin ik al ruim van tevoren met het maken van een inpaklijst. Wanneer mijn dochter ergens leuk mee speelt, opper ik het idee om het op de meeneemlijst te tekenen. De dag voordat we op vakantie gaan, pakken we samen alle spullen in die we op de meeneemlijst hebben gezet. Zo kan ze toch helpen zonder strijd over wat wel en niet mee mag.

Sketch kids vakantie templates autobingo, route, inpakken

De route

Leg uit hoe de reis gaat zijn en waar jullie naar toe gaan. Als je met de auto gaat, laat dan de route en de eindbestemming zien. Kinderen vinden het leuk om de route te kunnen ‘volgen’. Het allerleukst is het om samen de route uit te stippelen en te tekenen. Waar rijden jullie allemaal langs? Teken voor kleine kinderen herkenbare dingen als een grote brug of toren. Voor oudere kinderen schrijf je plaatsnamen op, zodat ze mee kunnen lezen op de borden. Bereid ze voor hoe vaak en wanneer jullie pauze gaan nemen en bedenk vast samen welke activiteiten ze allemaal kunnen doen onderweg. Je kunt dit doen op een leeg A4-tje of in een boekje of gebruik mijn template waar het voorwerk al gedaan is.

Onderweg

Een klassieker voor onderweg is de autobingo. Een leuk spelletje voor jong en oud waarmee de tijd razendsnel voorbijgaat. Je kind zal zich niet vervelen zolang hij op zoek is naar alle plaatjes op de kaart. Zet een kruis of een stempel en wie het eerst de kaart vol heeft (of een horizontale of verticale rij), heeft gewonnen. Of wie de meeste stempels heeft gezet na 30 min. Jonge kinderen hebben bij alles wat ze vinden gewonnen.

Er zijn al voorgetekende kaarten te krijgen (lees snel verder voor mijn variant), maar het is misschien nog wel leuker om vooraf samen met je kind een auto bingokaart zelf te tekenen.

Herinneringen maken

Weet je welke vakanties ik mij het beste kan herinneren? Dat zijn de vakanties waar ik een reisdagboekje van bij heb gehouden. Juist de kleinste details, zoals hoe lekker of vies het eten was, brengen me terug naar de plaats van bestemming. Laat je kind tijdens of na de vakantie eens opschrijven wat hij allemaal gedaan heeft. Wat was het allerleukst? En wat was het lekkerste eten? Hoe was het weer? Allemaal dingen die je veel beter onthoudt wanneer je het opschrijft of tekent. En het is ook heel leuk om op school te laten zien of om later nog eens terug te kijken.

 

Vakantiepakket

Om al deze tips zo makkelijk en leuk mogelijk te maken, heb ik het Sketch Kids vakantiepakket gemaakt. Kant en klare, oneindig uit te printen templates om samen met je kind in te vullen.

Een aftelkalender, een inpaklijst, een routekaart, een gevulde én een lege autobingokaart en een vakantiedagboek in 1 pakket.