hoeveel frustratie (tijd en geld)

kost het wanneer een patiënt

de uitleg niet begrijpt?

Overladen met informatie 

Als arts, hulpverlener of andere zorgprofessional ben je vaak genoodzaakt de patiënt of cliënt in een beperkte tijd te overladen met informatie. Het is je plicht om volledig te informeren, de medische vaktermen in begrijpelijke taal over te brengen, de patiënt de gelegenheid te geven om vragen te stellen en om informed consent te krijgen over de behandeling. Zie dat maar eens binnen de tijd van een consult te krijgen en dan een patiënt zonder prangende vragen de deur uit te laten lopen. Hoe zou het zijn als je je uitleg visueel kunt maken, de patiënt opgelucht is dat hij begrijpt wat je bedoelt en je spreekuur niet uitloopt door vragen die voorkomen hadden kunnen worden? Laat mij je verder helpen met helder voorlichtingsmateriaal door middel van op maat gemaakte illustraties!

Studio Nons | Medische kennis visueel
Studio Nons | Oorpijn oorontsteking

Begrijpen door het te zien

Hoeveel prettiger zou het zou als:

  • De patiënt of cliënt snapt waar je het over hebt, ook wanneer het ingewikkelde medische informatie betreft
  • De belangrijkste punten uit je verhaal goed onthouden worden en thuis correct naverteld kunnen worden
  • Er tijdens het consult al gerichte vragen gesteld worden
  • Je soepel kunt communiceren met laaggeletterden, anderstaligen of kinderen zonder kinderlijk taalgebruik te hoeven gebruiken
  • Je consulten efficiënt en binnen de tijd afgerond kunnen worden
Studio Nons | Oog metaalsplinter uitboren

VAN ARTS, VERPLEEGKUNDIGE OF THERAPEUT NAAR PATIËNT

 Ondersteun je uitleg met een op maat gemaakte illustratie in de vorm van een (instructie)flyer, werkblad of spreekuurkaart.

Studio Nons | COPD praktijkondersteuner POH praatplaat

VAN MEDISCH PROFESSIONAL NAAR ZORGVERLENER

 Visueel verslag van je nascholing of presentatie waardoor informatie beter onthouden wordt.

ONTDEK DE KRACHT VAN VISUELE COMMUNICATIE

Kennisoverdracht van medisch professional naar zorgverlener

 • Verhelder je artikel of presentatie met een passende illustratie
 • Bespaar uren zoeken naar rechtenvrije afbeeldingen die laten zien wat je bedoelt
 • Laat je nascholing vastleggen in een visueel verslag die er na afloop nog eens bij gepakt wordt
 • Gebruik een illustratie om iets uit te leggen aan een student, stagiaire of in te werken collega
Studio Nons | Pijn in de heup
Studio Nons | farmcologie uitleg diuretica

Over mij

 

Ik ben Manon Lichtenberg, Physician Assistant MSc in een huisartsenpraktijk en illustrator. ik heb zelf ervaring met werken als hulpverlener, KNF-laborant en Physician Assistant in de eerste, tweede en derde lijn van de zorg. Ik heb al vele medische voorbereidings- of voorlichtingsillustraties mogen maken om de medische wereld een stukje begrijpelijker te maken. Dit helpt patiënten, maar zeker ook mijn eigen consulten makkelijker, efficiënter en leuker in te richten. Door mijn achtergrond ben ik in staat de soms ingewikkelde of complexe medische taal te vertalen naar heldere en overzichtelijke illustraties. Tekenen en illustreren zijn altijd een belangrijk onderdeel van mijn werk en privéleven geweest. Het blijft elke keer bijzonder om te zien wat de kracht kan zijn van een eenvoudige illustratie.  

Werkwijze en prijzen

Mijn werkwijze is altijd persoonlijk en afgestemd op de situatie. Ik vind het belangrijk om voorafgaand aan een eventuele opdracht de wensen en verwachtingen zo helder mogelijk te krijgen. Ik start dus altijd met een gratis en vrijblijvend overleg (via mail of zoomgesprek). Wanneer ik niet de aangewezen persoon ben voor de gewenste illustraties, zal ik dat voorafgaand aan de opdracht laten weten. Na een bevestiging op mijn offerte ga ik aan de slag. Ik vind het prettig om in contact te blijven. Zo nodig kom ik op locatie of volgt er nog een digitaal overlegmoment. Ik laat graag tussentijds mijn werk zien, zodat er in 1 of 2 feedbackrondes waar nodig bijgestuurd kan worden. Wanneer er nadien nog aanpassingen nodig zijn, zal ik hier in overleg een meerprijs voor rekenen.

De prijs is afhankelijk van de hoeveelheid werk, het doel van de illustratie en de complexiteit. Ik geef in mijn offerte een vaste pakketprijs om achteraf niet voor verrassingen te komen staan. Voor een indiciatie zie onderstaande tabel.

Veelgestelde vragen

Voor wie is een illustratie op maat bedoeld?

De illustraties worden gemaakt in opdracht van medisch zorgprofessionals om in te zetten bij een specifieke doelgroep (patiënten/cliënten/belanghebbenden).

Hoe lang duurt het proces?

Dit is afhankelijk van de opdracht en van mijn agenda. Meestal reken ik een maand voor een eenvoudige illustratie van schetsfase tot eindproduct tot enkele maanden voor meer complexere afbeeldingen. In mijn offerte kan ik een meer gerichtere inschatting geven.

kan ik spoedeisende hulp krijgen?

Geef het aan in ons eerste contact, dan kijk ik wat ik voor je kan betekenen. 

Kan ik in termijnen betalen?

Er mag in twee of meer termijnen betaald worden, daar zal ik wel kleine meerprijs voor berekend worden.

hoe krijg ik de illustraties aangeleverd?

De illustraties komen digitaal in een gekozen formaat als PDF- en PNG-bestand met een resolutie van 300 dpi.

waar mag ik de illustraties allemaal voor gebruiken?

We maken duidelijke afspraken over waar, hoe lang of hoe vaak en op welke manier de illustraties gebruikt mogen worden. Standaard zit in de pakketprijs een basislicentie: de illustratie mag eenmalig gepubliceerd mag worden in het gekozen medium (bijvoorbeeld in een folder). De licentie kan aangevuld worden wanneer je de afbeeldingen ook voor andere doeleinden wil gebruiken, bijvoorbeeld op een website. Hiervoor worden extra kosten gerekend. Dit om te voorkomen dat mijn illustraties een eigen leven gaan lijden en er zonder mijn medeweten geld verdiend wordt met mijn illustraties. 

krijg ik ook het auteursrecht?

Ik houd als maker het auteursrecht. Dit betekent dat ik als enige mag beslissen over hoe mijn werk gebruikt gaat worden. Dit beschermt tegen misbruik door anderen. In uitzonderlijke situaties kan het auteursrecht afgekocht worden.

 

Waarom wachten met gerichter, efficiënter en leuker werken?