google-site-verification=hB1_4FhGbh1OL2VluUHiRFl8B8SAoNM9shx099Yv0l0
Stappen leren tekenen

Veel mensen zouden wel willen tekenen, maar zijn bang dat ze het niet kunnen. Als kind hadden we die angst niet en gingen we altijd vol zelfvertrouwen aan het krassen. Naarmate we ouder worden leggen we onszelf ineens allerlei eisen op. Zonde, want daarmee verliezen we het plezier in tekenen. Tekenen is leuk en ontspannend. Het schept helderheid en duidelijkheid. Een tekening laat zien wat je bedoelt, zonder dat je het hoeft te zeggen. Niemand verwacht van je dat je kunst maakt voor aan de muur. Leg de lat in het geval van tekenen eens wat lager voor jezelf en begin weer bij het begin. Met deze basistips kun je, ja ook jij, tekenen. Als je dit regelmatig oefent, zul je al snel merken dat je tekeningen met sprongen vooruitgaan. En hoe beter het gaat, hoe leuker het wordt. Voor je het weet kun je niet meer stoppen.

Tip 1 – Kies je materialen

In principe maakt het niets uit waar je mee tekent. Je kunt zowel met een potlood als met stoepkrijt lijnen zetten. Maar daar zit ook vaak het probleem van beginnende tekenaars. Er is zoveel keus. In een boekhandel of kunstenaarsshop weet je soms niet waar je moet kijken. Van pastelkrijt tot waterverf en van printerpapier tot canvas. Laat je niet afschrikken en koop vooral niet de hele winkel leeg. Je kunt niet ineens beter tekenen, omdat je dure materialen gebruikt. Ga eerst aan de slag met wat je in huis hebt. Gewoon een simpel potlood of een pen die niet vlekt. Je kunt er altijd dingen bij kopen als je de smaak te pakken hebt.

 

Tip 2 – Denk alles plat

In werkelijkheid zien we alles in 3D. Om iets herkenbaars te tekenen is dat niet nodig. Je kunt een stoel van de voorkant of van de zijkant tekenen alsof hij helemaal plat is. Allebei prima en herkenbaar. Maak het jezelf niet te moeilijk met voorwerpen schuin van voren, waarbij je rekening moet houden met diepte en perspectief.

 

Tip 3 – Zie de basisvormen

Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Toen ik dit eenmaal door had gingen mijn tekeningen van ‘amateuristisch’ naar herkenbaar en duidelijk. Als je het voorwerp/dier/etc in gedachten ‘plat’ hebt gemaakt, kun je er eenvoudige vormen in zien. Vergeet de details, kijk desnoods door je oogharen om de grote lijnen te zien. Alles is namelijk opgebouwd uit cirkels, ovalen, rechthoeken, driehoeken of lijnen. Als je dat eenmaal ziet en op papier kunt zetten is het makkelijker om vervolgens details toe te voegen.

Ik laat een voorbeeld zien aan de hand van een gigantische olifant die ik op reis in Namibië tegenkwam. Voor de oplettende kijker; ik heb inderdaad 1 uitstekende vorm weg gelaten 😉

Studio Nons | Tekenen met basisvormen

Tip 4 – Teken lijnen om de vormen en het wordt een tekening

Probeer sluitende lijnen te maken. Dat oogt rustiger. Probeer niet te veel hoeken in je lijnen te maken, laat liever de ene lijn iets voorbij de andere steken. 

Studio Nons | Lijnwerk tekenen
Geen hoeken

Tip 5 – Teken niet te langzaam of te krampachtig

Probeer je aan te wennen vlot en vloeiend te tekenen. Je kunt eerst zacht drukken op je potlood, zodat er lichte lijnen op papier staan. Daarna kun je de uiteindelijke lijnen harder aanzetten of overtrekken.

 

Tip 6 – Voeg geleidelijk meer details toe

Voeg net zoveel details toe tot je tevreden bent. Niet te veel en niet te weinig. Vaak is meer niet perse beter, maar dat zul je zelf ervaren door het te doen.  

Meer details toevoegen aan het lijnwerk

Tip 7 – Stop niet met leren en oefenen

Je bent namelijk nooit uitgeleerd. Maak je in het begin nog niet druk over lichtval, schaduwen of perspectief. Dat komt later wel (of niet). Als je de slag te pakken hebt ga je vanzelf steeds moeilijkere dingen uitproberen. 

Meer tekentips?

Wil je meer tekentips ontvangen in je mailbox? Of inspiratie uit mijn eigen schetsboeken? Geef je dan op voor de maandelijkse Sketchmails.