google-site-verification=hB1_4FhGbh1OL2VluUHiRFl8B8SAoNM9shx099Yv0l0
sketchnote visuele aantekeningen visueel verslag

Het hoeft niet moeilijk te zijn om informatie te kunnen verwerken en onthouden. Er is een makkelijke en vooral hele leuke manier om dit te doen. Als je dit eenmaal doorhebt, wil je niet anders meer en ga je het zowel zakelijk als privé gebruiken.

Ik heb het over het maken van sketchnotes of “visuele aantekeningen”. Een sketchnote is een overzicht met een combinatie van woorden, tekeningen en eenvoudige symbolen.

Waarom zou je sketchnotes maken?

  • Onze hersenen zijn veel beter in staat om visuele prikkels te verwerken dan woorden. Beelden worden tot 60.000 keer sneller verwerkt dan tekst en zijn ook makkelijker weer in onze gedachten op te roepen.
  • Het maken van een visueel overzicht helpt je om onderscheid te maken tussen belangrijke en onbelangrijke zaken. Je kunt niet álle informatie opschrijven of tekenen, dus je wordt gedwongen de hoofdzaken uit de informatie te filteren.
  • Je prikkelt je creativiteit. Je dwingt jezelf om eens op een andere manier naar een onderwerp te kijken. Dit kan erg inspirerend zijn en nieuwe ideeën opleveren, wanneer je vastloopt in een bepaald proces.
  • Als je terugkijkt naar je eigen sketchnotes kost het weinig moeite om de inhoud weer terug te halen in je gedachten. Het is niet nodig om de hele tekst weer opnieuw te lezen, dit overzicht brengt je in een mum van tijd weer bij de belangrijkste boodschap.

Waar kun je ze voor gebruiken?

De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik raad aan om klein en voor jezelf te beginnen. Probeer het eens uit om een boodschappenlijstje of recept te onthouden door het visueel te maken. Maak een weekoverzicht voor je kind of een planning voor jezelf. Maak een sketchnote van een hoofdstuk uit een boek of een podcast wat je wilt onthouden. Wanneer je eenmaal de voordelen hebt ontdekt, zul je het in steeds meer situaties toepassen.

Als je het visueel notuleren een beetje onder de knie hebt, kun je het ook gaan toepassen bij vergaderingen. Wedden dat je hiermee indruk maakt op je team? Mee tekenen werkt direct verhelderend en leidt tot nieuwe inzichten. Een visueel verslag wordt er na de vergadering nog eens bij gepakt en maakt in 1 oogopslag duidelijk waar je jullie het over gehad hebben.

 

Mwah, veel te moeilijk.

Nee hoor. Als je de basis eenmaal doorhebt kun je makkelijke tekeningen maken die heel duidelijk en informatief zijn. Je hoeft ze niet direct te delen met anderen. Als je ze eerst voor jezelf gebruikt, heb je wel de voordelen, maar hoef je je niet druk te maken over hoe ze er uit zien.

Ik werk aan een minicursus over de basistechnieken voor het maken van sketchnotes, want iedereen kan dit leren. Wil je hier meer informatie over of als eerste op de hoogte gebracht worden wanneer de cursus er is? Stuur me een berichtje via het contactformulier, Instagram of via info@nons.nl

 

wil je leren hoe?

In mijn basiscursus sketchnotes laat ik je zien hoe ik het zelf toepas en leer ik je alle tips en trucs om aan de slag te gaan. Met korte filmpjes snel resultaat!