google-site-verification=hB1_4FhGbh1OL2VluUHiRFl8B8SAoNM9shx099Yv0l0
Studio Nons onderweg met tekening

Het internet staat vol met tips om beter, mooier of realistischer te leren tekenen. Af en toe ga ik daar eens voor zitten en kan ik me daar uren in verliezen. Voor sketchnotes of zakelijk tekenen is het echter niet belangrijk hoe goed iets op de werkelijkheid lijkt. Als de boodschap maar over komt. Het is daarbij veel handiger om te leren hoe je sneller kunt tekenen in plaats van mooier. Natuurlijk is het ook fijn dat het een beetje klopt wat je tekent, zodat het sneller te herkennen is, maar in deze blog laat ik je vooral zien hoe je meer tempo in je tekeningen krijgt.

Tip 1 – Oefen

Het is een open deur en niet misschien niet de tip die je wilde horen, maar het werkt nou eenmaal zo: Door iets vaak en veel te doen gaat het steeds makkelijker en daardoor ook steeds sneller. Focus je steeds op 1 onderdeel waar je sneller in wilt worden. Maak niet een hele illustratie na, maar verdiep je bijvoorbeeld de ene week in handen tekenen en een volgende week in schaduwen maken. Je ziet dan vrijwel direct vooruitgang.

Tip 2 – Koop fijne materialen

Je kunt veel sneller tekenen als je werkt met materialen waarbij je niet hard hoeft te drukken of meerdere keren over hetzelfde lijntje hoeft te gaan. Koop een pen die fijn schrijft en die niet vlekt als je daarna weer met je hand erover heen gaat. Koop papier dat goed voelt voor jou; niet te ruw en niet te glad. Dat is een persoonlijke keuze, maar heel belangrijk als je kilometers wilt maken.

Tip 3 – Teken direct met pen

Dit vond ik persoonlijk een hele moeilijke en soms frustrerende manier om te tekenen, maar het is wel de reden waardoor ik heel snel stappen kon maken. Omdat je niet de mogelijkheid hebt om te gummen, moet je het doen met wat er op papier komt. En dat zal niet altijd mooi zijn. Je weerhoudt jezelf van uren finetunen en bijschaven wat natuurlijk veel tijd kost. Je wordt vanzelf sneller (en beter) met elke tekening.

Studio Nons pennen op tafel

Tip 4 – Houd een schetsboek bij

Koop een schetsboek die in je tas of onder je arm past en teken alles wat je om je heen ziet. Maak het laagdrempelig voor jezelf om het schetsboek erbij te pakken. Helpt het je om een mooi gebonden exemplaar te kopen? Doe dat dan. Wil je liever een goedkoop model met een spiraal zodat je de bladzijdes goed om kunt slaan? Ook prima! Koop wat jij fijn vindt en zorg dat je dan echt aan de slag gaat. Ik kreeg een paar jaar geleden een handgemaakt leren tekenetui cadeau waar mijn schetsboekje precies in past. Dat werkt voor mij heel goed, want ik gooi het zo in mijn tas en ik vind het elke keer weer tof om erbij te pakken. Het is leuk om terug te bladeren en te zien hoe je groeit en ontwikkelt. En om herinneringen op te halen.

Tip 5 – Ga mensen of dieren tekenen op locatie

Nog beter: kinderen! Mensen of dieren bewegen namelijk, waardoor je wel snel móet werken. Voor je het weet is de hele setting alweer veranderd. Je traint je oog-hand coördinatie door snel te tekenen wat je ziet. Je oefent verhoudingen en heet met enkele strepen iets op papier krijgen. Soms moet je dingen vanuit je herinnering of fantasie aanvullen, omdat het bewegende object alweer uit je beeld is. Niet erg, het helpt je met je snelheid.

Tip 6 – Mijd details

Ga niet zitten priegelen met kleine details, daar verlies je veel snelheid mee. Pak 1 ding wat het object of de persoon kenmerkt en laat dat eruit springen. Denk aan een bril of hoed. Twee stippen of strepen voldoen prima als ogen. Wimpers en wenkbrauwen kunnen wat toevoegen aan de expressie of de schoonheid, maar zijn zeker niet noodzakelijk. Probeer net zoveel weg te laten tot je tekening nog niet herkenbaar is. 

Tip 7 – Leer wat basistechnieken

Als je de achtergrond weet over anatomie en gezichtsuitdrukkingen, kun je dit ook sneller op papier zetten. Zo kan de plaatsing van de ogen (al zijn het gewoon 2 stippen) een wereld van verschil maken in wat een poppetje uitstraalt. Een ‘actielijn’ geeft snel dynamiek aan je tekening. Blijf niet hangen in wat je al kan, maar daag jezelf uit steeds iets nieuws te leren.

Tip 8 – Zet een timer

Ook een techniek om jezelf uit te dagen. Geef jezelf steeds 1 of 5 minuten waarna je tekening af moet zijn. Kies een onderwerp en maak daar 10 varianten op in enkele minuten. Ook hierbij draait het om veel oefeningen en jezelf te dwingen niet te verzanden in tijdrovend precisiewerk.

Tip 9 – Maak je eigen visuele bibliotheek

Als je al weet over welk onderwerp je gaat tekenen (bijvoorbeeld wanneer je live mee tekent met een lezing of vergadering), kun je vooraf al een setje snelle doodles uitwerken. Zoek op google naar plaatjes, maak er een vereenvoudigde versie van en zorg dat je die je in je hoofd of bij de hand hebt. Bij een medische nascholing over het brein is het bijvoorbeeld handig dat je snel een brein, een gezicht, een zenuwcel, een metafoor voor geheugen of nadenken en een arts kunt tekenen.

Tip 10 – Wees wat aardiger voor jezelf

Als je leert te accepteren dat iets er op papier anders uitziet dan in je hoofd zul je veel sneller durven werken. Gooi het perfectionisme overboord en ga gewoon tekenen.

Meer leren?

Wil je meer leren over hoe je op een snelle manier toch herkenbaar én functioneel kunt tekenen? Meldt je aan voor de maandelijks sketchmails voor meer tips en een kijkje in mijn schetsboek.