google-site-verification=hB1_4FhGbh1OL2VluUHiRFl8B8SAoNM9shx099Yv0l0

de kracht van tekenen

om dingen te snappen

én onthouden

 

 

Studio Nons onderweg met tekening
Studio Nons krijtjes

Soms lijkt je hoofd gewoon vol

Er is geen ruimte meer voor nog meer informatie om te onthouden, laat staan voor nieuwe spontane ideeën. Je wilt wel graag nieuwe dingen leren, maar je brein houdt je nu even tegen. 

Dan loont het echt de moeite om je verder te verdiepen in de kracht van tekenen. Om dingen te snappen, om dingen te onthouden, om ineens een kwartje te laten vallen. Door dagelijks te tekenen heb ik grip op alle informatie die op me af komt. Het is een fijn idee dat het niet mooi, maar functioneel moet zijn. Het gaat me elke dag makkelijker af, waardoor het nog krachtiger wordt.

In dit schets(hand)boek laat ik je zien hoe jij dit ook kunt gaan doen. Ik beschrijf het nut van tekenen, hoe je het kunt toepassen en waar je moet beginnen.

Het visuele vermogen van de mens

We zijn als mensen erg visueel ingesteld. Anders gezegd: we houden van loeren, gluren en om ons heen kijken. De hele wereld om ons heen bestaat uit visuele prikkels die in hoge snelheid en in grote hoeveelheden op ons afkomen. Digitaal via filmpjes, social media, maar ook in reclamefolders, tijdschriften, boeken, lesmateriaal, etc. Tijdschriften met mooie illustraties of foto’s worden beter verkocht dan tijdschriften met veel tekst. Posts op social media kanalen met een plaatje trekken eerder de aandacht en worden beter bekeken. En zo zijn er talloze voorbeelden te noemen. 

 

Studio Nons | Tekenen met peuter

Tekendrempels

Peuters en kleuters tekenen vol zelfvertrouwen. Vanaf een jaar of 8 gaan kinderen ernaar streven om tekeningen te maken die echt ergens op lijken. Als dit niet lukt, geeft dit frustratie en dan gaat al snel de lol er af.

In de laatste jaren op de basisschool en op de middelbare school zijn er nog maar een paar leerlingen die vinden dat ze kunnen tekenen. Om beter te leren tekenen is het nodig om te oefenen of er les in te krijgen. Er is echter een groot verschil in lessen in taal of rekenen en tekenlessen. Van taal en rekenen is iedereen overtuigd dat dit nodig is voor de rest van je leven, tekenen is minder van levensbelang.

De meeste jongvolwassenen ontwikkelen en leren op veel verschillende vlakken, maar krijgen geen hulp op het gebied van tekenen. Ze kunnen daardoor nooit voldoen aan de hoge eisen die ze aan zichzelf stellen en komen tot de conclusie dat ze niet kunnen tekenen. En dat is ook zo, als je de tekening vergelijkt met de werkelijkheid. Vraag een volwassene een persoon te tekenen en het zal meestal niet veel beter lijken dan een kindertekening. Maar hoe belangrijk is het dat een tekening goed lijkt op de werkelijkheid?

Manon Studio Nons tekenen
tudio Nons tekenen schetsboek

Het nut van tekenen

Ook een niet-realistische tekening kan heel nuttig zijn. Sterker nog: het is helemaal niet nodig om realistisch te tekenen als je er wat mee wilt bereiken. Als je de volgende redenen om te tekenen leest, vraag je je af waarom niet iedereen de hele dag zit te tekenen.

  1. Het sterkt je probleemoplossend vermogen

Tijdens het tekenen krijg je spontaan nieuwe ideeën of inzichten. Je dwingt jezelf om keuzes te maken over wat je wel en niet op papier zet. Je moet informatie concreet maken, structureren en hoofd- van bijzaken onderscheiden. Je leert patronen herkennen en dit kan ook een positieve invloed op je gedrag hebben.

  1. Je slaat informatie en herinneringen op

Door informatie via verschillende zintuigen binnen te krijgen (dus visueel en tekst of auditief), maakt je brein nieuwe verbindingen. Je kunt de informatie makkelijker onthouden en het veel makkelijker terug roepen in je gedachten.

  1. Je vergroot je zelfvertrouwen

Door iets te maken met je handen groeit je zelfvertrouwen. Je voelt je voldaan en gewaardeerd als mensen om je heen enthousiast reageren op wat je gemaakt hebt. Zodra je iets ‘van je af’ hebt getekend, krijg je meer ruimte in je hoofd voor nieuwe ideeën of andere groei.

  1. Je verbetert je hand-oog coördinatie

Je leert hoe je je handen en ogen kunt laten samenwerken om iets voor elkaar te krijgen. Dit is niet alleen handig als je beter wilt leren tekenen, maar voor vrijwel alle praktische handelingen in het dagelijks leven. Denk aan een balsport uitvoeren, een cake bakken, handwerken, je veters strikken, maar ook bij het verzorgen van een kind of het mooi maken van jezelf.

  1. Je leert je beter te concentreren en focussen

Wanneer je tekent, doe je dit met aandacht en concentratie. Hoe vaker je rustig aan een tekening kunt werken, hoe langer je dit vol kunt houden. Je traint hoe je je focus vast kunt houden op een onderwerp en hoe je je concentratieboog langer kunt maken.

  1. Je ziet bewuster wat er om je heen gebeurt

Als je dagelijks tekent, train je jezelf om alles om je heen goed in je op te nemen, zodat je het op een later moment op papier kunt zetten. Je zult zien dat het steeds makkelijker wordt om een sfeer of herinnering uit je hoofd op papier te zetten. Je ziet ineens kleine dingen zoals een bloem of kever, waar je anders voorbij was gelopen.

  1. Je (her)ontdekt een nieuwe manier van plezier maken

Tekenen is fun! Expressie, dingen uitproberen, fouten mogen maken. We moeten al zoveel in deze maatschappij. Bij tekenen moet niks en mag alles. Er komt dopamine, endorfine en serotonine vrij in je brein en daar word je gelukkig van.

 

Sketchnotes leren maken

Online cursus sketchnotes

Maak leren makkelijk en leuk met sketchnotes! Deze manier van aantekeningen maken helpt je om makkelijker te begrijpen en onthouden wat je hebt geleerd.
Je kunt herinneringen en ervaringen vastleggen en complexe ideeën helder krijgen. En het is niet moeilijk, met wat kleine tips heb je het zo onder de knie. 

In deze nieuwe cursus leer je de basis over kaders, lijnen, opmaak en letters.
Je krijgt tips en adviezen en ziet hoe ik zelf dingen aanpak.
Ik laat je zien waarom het niet belangrijk is of je mooi kunt tekenen of netjes kunt schrijven en nog veel meer!

in een tekening kan alles!

Nons Manon koffie

WIE BEN IK?

Ik ben Manon. Met een part-time baan in loondienst, een eigen bedrijf, een man en twee opgroeiende peuters heb ik behoefte aan structuur, duidelijkheid en houvast. En dat bereik ik door te tekenen (en koffie). 

En ik niet alleen. Ook mijn dochter van 3 kijkt met plezier op haar getekende weekplanner om te zien wat ze allemaal gaat doen. Of ze gaat graag mee boodschappen doen met haar getekende boodschappenlijst. 

De mogelijkheden van tekenen in het dagelijks leven om meer te bereiken zijn eindeloos. En dat wil ik met ‘Schetskracht’ laten zien.  

Blog en tips

Elke maand deel ik in mijn blog nieuwe inspiratie en tips over hoe je tekeningen in je dagelijks leven kunt gebruiken. Ik leer ook nog elke dag en neem je graag mee in de inzichten die ik op doe en wat ik heb geleerd van anderen. 

Heb je een specifieke vraag of wil je dat ergens over schrijf? Laat het me vooral weten! 

Less is more – Tips voor simpele tekeningen

Keep it simple, less is more Dat geldt voor architectuur, kunst, make up, maar ook voor tekeningen. Een simpele, eenvoudige tekening is de sleutel tot het overbrengen van een krachtige boodschap. Hoewel het heel verleidelijk kan zijn je te verliezen in details om een...

De magie van tekenen om iets te onthouden

Vergeet jij ook alles? In ons dagelijks leven worden we constant blootgesteld aan een overvloed aan informatie. Van e-mails en lesstof tot boodschappenlijstjes en belangrijke telefoonnummers, het lijkt soms bijna onmogelijk om alles te onthouden. Gelukkig hebben we...

Slimmer studeren met sketchnotes

Actief studerenhoe meer je passief opschrijft,hoe meer je vergeetZoek je een manier om meer te leren in minder tijd? Om daarmee de juiste balans te vinden tussen studeren, werk en vrije tijd? Dan zijn er een aantal leerstrategieën die je zou kunnen gebruiken. Met...

Hoe maak je jezelf een stukje beter volgend jaar?

Terugkijken op het afgelopen jaar in sketchnote stijlNiet alleen in december nuttig. Dit kan op elk moment van het jaar! Het is december en er komen overal weer terugblik lijstjes tevoorschijn. Je telefoon en social media komen met foto herinneringen, spotify laat...

3 mindset tips voor sketchnotes in het openbaar

Je hebt gehoord over sketchnotes of misschien pas je het voor jezelf al wel toe. Je bent al overtuigd van de voordelen voor het verwerken en opslaan van informatie. Maar waarom durf je dan toch niet in het openbaar sketchnotes te maken? Waarom voelt dat zo...

Dump die gedachten!

Je hoofd zit vol! Vol met gedachten, onafgewerkte taken, briljante ideeën en losse eindjes. Daar is brein namelijk heel goed in; de hele dag nieuwe ideeën en gedachtes bedenken. Waar het minder goed in is, is het opslaan van al die ideeën in je werkgeheugen. Dat zit...

Sketchmails

Wil je zien hoe ik tekeningen toepas in mijn leven als moeder, partner, werknemer, ondernemer en vriendin? Neem maandelijks een kijkje in mijn schetsen en blijf op de hoogte van mijn aanbod wat onderweg is!