google-site-verification=hB1_4FhGbh1OL2VluUHiRFl8B8SAoNM9shx099Yv0l0
Tekening consult zorg en welzijn

Illustraties spreken tot de verbeelding! Ze helpen om ingewikkelde informatie te begrijpen en onthouden. Toch worden ze nog maar beperkt ingezet in de zorg. Niet alle zorgprofessionals kennen de kracht van een afbeelding. Daarom in deze blog 7x de kracht van een illustratie. 

Een afbeelding trekt de aandacht

Zeg eens eerlijk, pak je in de wachtkamer liever een tijdschrift om in te bladeren of lees je een wetenschappelijk artikel? Helemaal wanneer een patiënt of cliënt andere dingen aan zijn hoofd heeft (hij is niet voor niets op je afdeling of spreekuur), kan hij zijn aandacht niet bij grote stukken tekst houden. Sterker nog, hij zal er misschien niet eens aan beginnen.

Een illustratie maakt complexe informatie overzichtelijk

Visuele informatie bereikt ons brein via een andere weg. Er worden andere verbindingen gemaakt en een afbeelding wordt sneller verwerkt dan tekst. Bij een mondeling gesprek zal een patiënt meestal instemmend knikken en bij een volgend consult met een waslijst aan vragen komen, nadat hij er thuis nog eens over nagedacht heeft. Wanneer je tekent, zul je merken dat je vaker tijdens het eerste consult al gerichte vragen terugkrijgt waaruit blijkt dat de patiënt snapt wat je bedoelt.

  Een afbeelding bereikt ook kinderen of laaggeletterden

  Met een tekening hoef je geen kinderlijke woorden te gebruiken. Je kunt professioneel blijven en toch je boodschap overbrengen.

   

  Een tekening laat zien wat je wilt zeggen

  Niet meer en niet minder. Alle overbodige informatie wordt weglaten. Dit zorgt ervoor dat de aandacht gefocust wordt op belangrijke zaken. Een tekening is nooit bloederig en er hoeven niet meerdere lagen verwijderd te worden om tot de kern te komen.

  Een afbeelding wordt onthouden

  Een patiënt weet vaak niet meer precies wat een dokter gezegd heeft, maar weet nog exact welk overhemd hij aan had of welke foto op zijn bureau stond. Wanneer medische informatie in een afbeelding uitgelegd wordt, wordt deze makkelijk weer in iemands gedachten opgeroepen. Hoe zat het ook alweer? Waarom moest ik deze oefening doen?

  Een instructie wordt duidelijk

  Thuismetingen of oefeningen worden op de juiste manier uitgevoerd, wanneer een patiënt er een plaatje naast heeft. Waar moest hij ook alweer aan denken? Aan welke kant moest de slag van de bloeddrukmeter? Je kunt er op vertrouwen dat de patiënt thuis op de juiste manier geoefend heeft, de medicijnen correct heeft ingenomen of met betrouwbare bloeddrukmetingen weer je spreekkamer binnen stapt.

  Tekenen geeft een nieuwe dimensie aan je werk

  Probeer het eens! Je zult zien dat je gesprekken levendiger en leuker worden. Je hoeft niet goed te kunnen tekenen om informatie over te kunnen brengen. Probeer eens schematisch op papier te zetten wat je wilt vertellen. Het hoeft niet mooi te zijn, niemand zal je daarop afrekenen. Naarmate je het vaker doet, gaat het je steeds makkelijker af. Patiënten zullen je dankbaar zijn wanneer je iets voor ze tekent, daarbij kijken ze niet hoe recht de lijntjes gezet zijn

  Kortom, hoe je eerder je afbeeldingen gaat gebruiken in de zorg, hoe sneller je medische informatie begrijpelijk kunt maken en hoe meer patiënten of cliënten je verder kunt helpen. Maak het je eigen en je zult zien dat het steeds makkelijker wordt.