google-site-verification=hB1_4FhGbh1OL2VluUHiRFl8B8SAoNM9shx099Yv0l0
Illustraties in de zorg sjabloon lichaam

Misschien heb jij ook de overtuiging dat het te veel tijd kost om:

  1. Te leren tekenen
  2. Tekeningen toe te gaan passen in je uitleg aan patiënten

Of misschien weet je de meerwaarde van het toevoegen van tekeningen niet.

Daarom hierbij 7 redenen waarom tekeningen helpen om effectiever te communiceren als zorgverlener en daarmee tijd besparen.

Complexe informatie eenvoudig gemaakt

Door te tekenen kun je als zorgverlener complexe medische concepten op een eenvoudige en begrijpelijke manier overbrengen aan patiënten. Dit vermindert misverstanden en verbetert de communicatie tussen arts en patiënt.

De snelheid van visuele informatieverwerking

Visuele informatie (via afbeeldingen, video’s of tekeningen) wordt sneller begrepen dan verbale uitleg alleen. Een plaatje wordt tot 60.000x sneller verwerkt dan taal. Ook wanneer iemand de taal vloeiend spreekt. Je brengt meer informatie over in kortere tijd en werkt daarmee automatisch productiever.

Sneller tot een diagnose

Door met een tekening symptomen van een patiënt in beeld te krijgen is het makkelijker en sneller om tot een nauwkeurige diagnose te komen. Het bespaart tijd die anders zou worden besteed aan het proberen te achterhalen van informatie via verbale beschrijvingen alleen.

Minder follow-up vragen

Tekenen tijdens het consult helpt patiënten om hun aandoeningen en behandelplannen beter te begrijpen, waardoor er minder follow-up vragen nodig zijn die bewaard worden voor een volgend consult. Gezien over meerdere afspraken is dit een enorme tijdswinst.

Verhoogde patiënttevredenheid

Patiënten waarderen vaak het gebruik van visuele hulpmiddelen zoals tekeningen. Ze waarderen de moeite die je als zorgverlener doet om je uitleg beter over te brengen. Dit leidt tot een hogere tevredenheid en zorgt dat een patiënt ook een ‘stapje meer’ doet.  

Efficiëntere gezamenlijke besluitvorming

Tekenen tijdens het gesprek zorgt ervoor dat de focus bij het onderwerp blijft. Eventuele vragen of onduidelijkheden kunnen tijdig ondervangen worden, waardoor arts en patiënt samen kunnen werken bij het nemen van beslissingen over de behandeling. Een efficiënte methode voor ‘shared decision making’ dus.

Verbeterde patiënt compliance

Wanneer patiënten een beter begrip hebben van hun aandoeningen en behandelplannen dankzij tekeningen, is de kans groter dat ze gemotiveerd zijn voor de voorgestelde behandeling. Dit vermindert de noodzaak voor herhaling en opvolging door de zorgverlener.

Meer winst

Naast de tijdsbesparing die het oplevert, geef het natuurlijk ook veel voldoening wanneer je als arts, physician assistant, verpleegkundig specialist of andere zorgverlener deze vaardigheid aanleert. Het verbetert je communicatieve vaardigheden en het onderscheidt je van je collega’s.

Hoe dan?

Wil je leren hoe je tekeningen zou kunnen toepassen in de praktijk als zorgverlener? Doe, net als meer dan 75 andere artsen, physician assistants, verpleegkundig specialisten en andere zorgverleners mee met de online cursus Tekenen in de zorg.