google-site-verification=hB1_4FhGbh1OL2VluUHiRFl8B8SAoNM9shx099Yv0l0
Patient tekent klachten

“Eigenlijk zou ik moeten tekenen waar ik allemaal last van heb”, zuchtte de 80-jarige man. “Ik heb op zoveel plekken pijn, dan kun je zien wat ik bedoel.” Dat liet ik me natuurlijk geen twee keer zeggen. Ik wist niet hoe snel ik mijn notitieboek erbij moest pakken. Tekenen om iets uit te leggen moedig ik alleen maar aan. En nu had ik er niet eens om gevraagd.

Het was mijn laatste patiënt op mijn spreekuur in de huisartsenpraktijk. Het was die middag niet druk. Alle administratie had ik al gedaan, de verwijsbrieven waren de deur al uit. De man ging er eens goed voor zitten. Het was een bekende patiënt in de praktijk. Een man die thuis altijd alles naleest en lang van stof kan zijn. De assistente had al een dubbel consult ingepland.

Hij begon bovenaan bij het hoofd. Dat vond hij zelf wel zo overzichtelijk. Na pijn in zijn oogkassen en zijn keel noemde hij nog even dat het mogelijk allemaal met elkaar in verband stond, maar dat hij het eerst allemaal afzonderlijk zou tekenen. Alle ledematen ging hij langs. Hij tekende zelfs dwarsdoorsnedes van spieren. En hoewel ik geen pasklare oplossing had voor zijn klachten, leek hem dat niet eens zoveel te deren. Ik hoefde niet veel te zeggen. Hij voelde zich gehoord en was blij dat hij nu eens alles op kon sommen in plaats van met 1 klacht per keer mocht komen.

Deze man wist, misschien onbewust, dat iets visueel maken overzicht brengt. Hij kon makkelijk zijn punt maken en ik snapte direct wat hij bedoelde. Veel zorgverleners vergeten nog wel eens hoe veel gemak een tekening kan geven. Geen gestruggel met woorden, geen kinderlijk taalgebruik, gewoon wat lijnen op papier. 

Tekenen tijdens je spreekuur hoeft niet altijd veel tijd te kosten. Het wordt geen kunstwerk aan de muur, maar heeft een heel ander doel. In dit geval zul je begrijpen dat ik mijn consult niet in 15 minuten afgerond had. Ach, hij was de laatste van de dag en had het geluk dat ik het zo leuk vond dat hij begon te tekenen.

 

Laat mij voor je tekenen!

Ik vind het een uitdaging om alle kanten van de zorg en hulpverlening in een beeld te vangen. Mag ik eens met je meedenken om je uitleg visueel te maken? Neem geheel vrijblijvend contact op om te kijken wat ik voor je kan (be)tekenen.